Replik till Csaba Perlenberg, GT, angående vår påstått snedvridna antirasism

Förra veckan publicerade GT en ledare i vilken Csaba Perlenberg anklagar oss för ha en ”snedvriden antirasistisk agenda” och påstår att vi inte åstadkommit något av större värde sedan vi kom in i fullmäktige. Menar Csaba att mänskliga rättigheter bara är förunnat en del av oss? Om inte så har han i sin ledare fel i sak. Det här är vår replik, publicerad i GT den 16 maj.

Csaba Perlenberg målar upp en bild av oss som ett oansvarigt parti och anser det ”anmärkningsvärt” att vi vill låta ungdomar ”illegalt stanna kvar i ett land där de saknar rätt att vistas i”.

I tre år har vi suttit i den rödgrönrosa ledningen och tagit ansvar för stadens budget, trots att vi saknar platser i kommunstyrelsen. Till skillnad från övriga partier i ledningen har vi inga avlönade politiker med tillhörande staber. Vi har tagit ledigt från jobb och arbetat många obetalda timmar för att skapa välgrundade budgetförslag. Vi har kompromissat under förhandlingar med de rödgröna för att gemensamt ta ansvar för staden.

För oss är det viktigt att bidra till att göra kommunpolitik tillgängligt och ett av våra ledord är transparens. Därför valde vi att lägga korten på borden under första dagen av årets budgetförhandlingar. Vi var hela tiden tydliga med att frågan om ensamkommande barns rättigheter var avgörande för oss.

De flesta av de barn som Csaba kallar illegala har rätt att uppehålla sig i Sverige. Det som hänt är att de blivit åldersuppskrivna under sin asylprocess och därför tvingats flytta till Migrationsverkets anläggningar långt från Göteborg. Det gör att all form av trygghet och sammanhang tas ifrån dem och många väljer att stanna kvar eller återvända för att leva på gatan eller hänga i Nordstan. De unga individer som Csaba tycker att vi ska strunta i skadar sig själva och begår självmord för att de mår så dåligt över sin situation.

Csaba anklagar oss för att ha ”en snedvriden antirasistisk agenda”. Vi menar att det handlar om mänskliga rättigheter. Vi kan inte blunda för det faktum att vi har barn och ungdomar som lever i utsatthet på våra gator, personer som vi i Göteborgs stad – enligt socialtjänstlagen – har ansvar för.

För oss är det fortsatt viktigt att Göteborg har ett hållbart styre och en ansvarsfull budget. Därför fortsatte vi att förhandla enskilda budgetsatsningar tillsammans med de rödgröna. Och vi fortsätter med vårt arbete för att förbättra livsvillkoren för personer med funktionsnedsättning, utsatta EU-medborgare och papperslösa.

Genom att lämna den rödgrönrosa ledningen visar vi att vi inte är beredda att ge avkall på vårt arbete med mänskliga rättigheter för stadens mest utsatta individer. Vi kan inte kompromissa när det handlar om människor som far illa eller dör, oavsett vad det största partiet med mest resurser säger.

Sanna Ghotbi, ledamot kommunfullmäktige (Fi) och Stina Svensson, gruppledare kommunfullmäktige (Fi)

F! Göteborg