När Gudrun mötte Gudrun

Gudrun Schyman tillsammans med "lilla Gudrun", Gudrun Svea Ådalia. Fotograf: Åsa Lundmark.

Gudrun Schyman tillsammans med ”lilla Gudrun”, Gudrun Svea Ådalia. Den siste att födas på Sollefteå BB innan mottagningen släcktes ned och numera på Sverigeturné för att protestera mot nedläggningen. Lilla Gudrun kommer inte att återvända till Sollefteå förrän politikerna river upp beslutet om att stänga BB. Fotograf: Åsa Lundmark

 

Endast nio dagar gammal är Gudrun Svea Ådalia ute på Sverigeturné i protest mot nedläggningen av Sollefteå BB. I dag träffade hon Gudrun Schyman, som fullt ut stöttar lilla Gudrun.
– Det här är en kreativ manifestation och det är fantastiskt viktigt att röster höjs, säger Gudrun Schyman.

Det blev ett kärt första möte i Hammarkullen i Göteborg tidigare i dag, när Gudrun Schyman för första gången träffade Gudrun Svea Ådalia. Dockan har blivit en symbol för rörelsen Ådalen 2017 som vänder sig emot politikernas beslut att släcka ned Sollefteå BB. Nedläggningen har lett till avstånd på upp till 20 mil till närmaste förlossningsmottagning för de som ska föda i Västernorrland. Något som Gudrun Schyman beskriver som en krisartad situation som till syvende och sist beror på beslutsfattares oförmåga att lyssna på professionen – i alla fall när professionen utgörs av kvinnor.
– Barnmorskor har larmat om krisen i förlossningsvården i flera år och ändå ser vi försämringar. Det har att göra med att det främst är kvinnor som jobbar i förlossningsvården. Det finns fortfarande en idé i vårt samhälle om att det som kvinnor gör och säger är mindre värt och man lyssnar hellre på män. Det måste få ett slut, konstaterar Gudrun Schyman.

Gudrun Svea Ådalia föddes den 1 februari, samma dag som förlossningen stängde ned, och skickades ut i landet med ett meddelande om att hon inte planerar att återvända förrän Sollefteå BB öppnas. Hittills har hon hunnit med ett studiebesök på Södersjukhusets BB-avdelningar, Stockholms universitet, Riksdagshuset och Rosenbad.

I Göteborg ska hon medverka vid ljusmanifestationen på Järntorget på lördag den 11 februari. Men redan i dag träffade hon alltså Gudrun Schyman i samband med ett homeparty i Hammarkullens Folkets Hus.
– Både lilla och stora Gudrun höjer rösten. Nu måste vi bli ännu fler, säger Gudrun Schyman.

 

Fotnot: Efter Homepartyt i Hammarkullen far lilla Gudrun vidare mot Halmstad för att hälsa på hos medarbetarna på sjukhuset där. På lördag deltar hon i ljusmanifestation på Järntorget i Göteborg. Läs gärna mer och anmäl er via Facebookeventet.

För att följa lilla Gudruns fortsatta resa, och för att ta del av nyheter och information om kampen för att få tillbaka Sollefteå BB, kan ni följa Ådalen 2017 på Facebook. Ni kan också ta kontakt med Ådalen 2017 för att anmäla intresse om att bli extraförälder till lilla Gudrun.

F! Göteborg

Lämna ett svar