Storsatsning på mänskliga rättigheter och sexuell hälsa i Budget 2017

Budgetslapp_hemsan_updat-2Ökat stöd till utsatta EU-medborgare och papperslösa. Normkritisk rekrytering i stadens verksamheter. Mer pengar till arbetet för sexuell och reproduktiv hälsa. Det är bara några av de nomineringar som Feministiskt initiativ fick igenom i den rödgrönrosa budgeten för 2017.

– Det är glädjande att det äntligen sker en ordentlig satsning på de mest utsatta i Göteborg, kommenterar Stina Svensson, gruppledare Fi.

Stina Svensson har pratat mycket budget de senaste veckorna. Tillsammans med Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet har hon i möte efter möte stött och blött hur Göteborgarnas skattepengar ska fördelas för att göra mesta möjliga nytta. I dag presenteras den rödgrönrosa budgeten på en presskonferens i Angeredsgymnasiet.

Sportfråga, men hur känns det?

Och mitt sportsvar blir nää, men det känns bra, haha. Det har varit väldigt intressanta förhandlingar med Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna och det är häftigt att se hur vi alltid lyckas landa i någonting som känns bra. Vi har haft heta diskussioner och vi tycker inte alltid lika men vi enas för vi jobbar ju alla mot samma mål: ett jämlikt och hållbart Göteborg, där alla människors rättigheter räknas.

Vad är du mest nöjd med i den rödgrönrosa budgeten?

Jag är extra glad för ett ordval, faktiskt. I stället för att tala om mänskliga rättigheter för stadens invånare, gäller nu att mänskliga rättigheter rör alla som vistas i Göteborg. Tillsammans med en elvamiljonerssatsning på papperslösa och utsatta EU-medborgare är det här en kraftig markering från staden att alla människor har rätt att få sina behov tillgodosedda.

Sedan är jag också väldigt glad över den stadsövergripande satsningen på SRHR, alltså sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, och på att två miljoner avsätts till MIKA-mottagningen som arbetar med människor som tagit emot ersättning för sex. Vi får hela tiden rapporter om att sexuell traumatisering blir allt vanligare och dessutom kryper ner i åldrarna och jag känner bara att … det får vara nog nu. Det får vara nog med våld mot unga tjejer, kvinnor, HBTQ-personer och i synnerhet transpersoner. Det är skönt att vi i rödgrönrosa gruppen har samsyn i det.

Vad händer nu? 

I juni ska kommunfullmäktige säga sitt och då får vi se om den rödgrönrosa budgeten röstas igenom. För Göteborgs framtids skull så hoppas jag verkligen det.

F! Göteborg