Kunskapshöjande kväll kring rasdiskriminering på Angereds bio

IMG_2417
Med anledning av FN:s internationella dag för avskaffande av rasdiskriminering ordnade F! Göteborg en helkväll på Angereds bio söndagen den 20:e mars.

Kvällen inleddes med att Soraya Post höll ett föredrag om sitt antirasistiska arbete som EU-parlamentariker. Hon berättade om framgångar men också motgångar. Hon har fått igenom en resolution om antiziganism och stöttar antirasistiska och feministiska grupper runtom i Europa att organisera sig. Samtidigt växer rasismen, den institutionaliseras och normaliseras genom högerextrema partiers närvaro i parlamentet. Soraya fick tillfälle att prata med Stefan Löfvén om situationen för människor på flykt, men den nya överenskommelsen mellan EU och Turkiet visar att det tyvärr inte verkar ha fått effekt. Fort Europa fortsätter stärka sina gränser och fokusera på den egna ”säkerheten” snarare än säkerheten för människor på flykt. Soraya är besviken på EU som institution men kämpar vidare på det sätt hon kan för mänskliga rättigheter och jämlikhet i de olika utskott och arbetsgrupper hon leder och är en del av – och det är vi väldigt glada för!

Efter föredraget tittade vi på filmen Det vita folket av Lisa Aschan, en spelfilm om migrationsverkets förvar för människor som ska utvisas. Filmen visar ett klaustrofobiskt och ångestskapande ställe där de avvisningshotade människorna kallas ”gäster” och personalen försöker skapa lugn hos den genom mindfulness. Speciellt med filmen är att de flesta ”gästerna” är vita och pratar svenska utan brytning medan flera i personalen är rasifierade.

Kvällen avslutades med ett panelsamtal med Edda Manga, moderator, idéhistoriker och forskare vid Mångkulturellt centrum, Nazli Moloudi, antirasistisk debattör och föreläsare, Juan Velasquez, lektor i genusvetenskap och Antirasistiska akademin, och Seroj Ghazarian, som arbetar med mänskliga rättigheter i Göteborgs stad.

Edda Manga inleder med att berätta om bakgrunden till instiftandet av FN:s internationella dag för avskaffande av rasdiskriminering:

Den 21 mars 1960 sköt polisen i den sydafrikanska kåkstaden Sharpville 69 män, kvinnor och barn som fredligt demonstrerade mot apartheidslagarna. Den internationella dagen för avskaffande av rasdiskriminering är ett tillfälle att hedra minnet av de som sköts i Sharpeville och att ansluta sig till kampen mot rasism

Juan Velasquez säger att det visserligen är viktigt att påminnas om västvärldens koloniala historia, där Sverige hade en aktiv del, men att vi också måste påminnas om Sveriges kolonialism av samerna idag.

Nazli Moloudi kommenterar filmen Det vita folket: ”Migrationsverkets förvar borde kallas vad de är: fängelse. Människor kan inte förvaras utan bara saker!” Hon är kritisk mot att huvudpersonerna spelades av vita svenskar.

Seroj Ghazarian säger att filmen visar att ingen är vinnare i det här systemet, inte heller de anställda. Förtrycket är inbyggt i systemet men ingen är nöjd med att utöva det.

Samtalet avslutas med en diskussion om hur vi kan arbeta antirasistiskt i dagens samhälle där rasismen frodas. Alla är överens om att vi måste bli bättre på att organisera människor utanför medelklassen och stadskärnan och förankra vår politik i människors verkliga bekymmer. Kampen får inte bli för akademisk och exkluderande.

Stort tack till alla som var med oss denna kväll, det blev mycket lyckat!

#staypink

F! Göteborg