Pressmeddelande: Stadsdelarna får miljoner för flyktingmottagandet

​Stadsdelarna får nu kompensation för flyktingmottagandet. 170 miljoner kronor ska täcka de kostnader som uppstått.

 

 Den rödgrönrosa ledningen i Göteborg tar nu ett steg framåt i hanteringen av flyktingsituationen. Staden har fått 369 miljoner kr i statsbidrag till detta. Det rödgrönrosa förslaget är att 28 miljoner kronor ska kompensera utgifterna för 2015. 170 miljoner för 2016 och lika mycket för kommande flyktingmottagande under 2017.

 

 – Nämnderna har jobbat hårt för att få allt att fungera. Många gör imponerande insatser. Då måste även finansieringen komma på plats och fördelas på rimligt sätt, säger Ann-Sofie Hermansson(S), gruppledare.

 

Stadsdelarna får olika mycket av pengarna. Fördelningen mellan nämnderna baseras på de merkostnader de beräknas få för flyktingmottagandet under 2016. Av de 170 miljonerna går 136 miljoner till de tio stadsdelsnämnderna och 34 miljoner till utbildningsnämnden.

 

 – Väldigt bra att skolan får extra pengar. Det behövs. De statliga pengarna är viktiga, men samtidigt bara ett komplement till allt som redan görs i Göteborg. Vi jobbar på många fronter för att förbättra både mottagande och integration, säger Karin Pleijel (MP), skolkommunalråd.

 

 Staden har arbetat hårt för att ta ett helhetsansvar för flyktingsituationen.
 – Den som flyr från krig och förtryck ska alltid vara välkommen hit. De nyanlända bidrar på ett positivt sätt till att göra staden ännu bättre. Göteborg är och ska vara en öppen stad, säger Daniel Bernmar (V), gruppledare.

 

 – Glädjande att det nu tilldelas resurser så att det positiva arbetet för att välkomna nya göteborgare kan fortsätta, säger Stina Svensson (Fi), gruppledare.

Välkomna

F! Göteborg