Medlemsrösten: ”Respekt och hänsyn istället för repression och kontroll”

Antonia Simon, medlem i Fi, bevittnade för ett par veckor sedan hur gränskontrollerna går till. Här är hennes berättelse.

Häromdagen var jag med om en gränskontroll på väg från Danmark till Sverige. Hyllie är den första hållplatsen tåget kommer till på Öresundstågsträckan. Sedan Sverige införde gränskontroller den 12 november är det alltså där den svenska polisen går på tåget och kollar alla passagerares pass.

Bakom mig sitter en familj – mamma, pappa och två små barn. De blir uppmanade att visa sina pass. De förstår ingen svenska, så polisen upprepar sig på engelska. Pappan tar fram sitt pass och polismannen reagerar ”Ah, from Syria.” Som om han redan misstänkte det. ”Then you must get off the train.” Nu ska det gå fort. Familjen reser sig upp och följer polisens uppmaning utan att våga säga ett enda ord. Men jag kan se en ovisshet samt en aning av förnedring i pappans ögon.

Sedan kommer samma polisman tillbaka och fortsätter kolla de andra passagerarnas pass, inklusive mitt, med skillnaden att han inte ens tittar på det när jag visar upp det, utan bara hetsar vidare genom vagnen. Jag skulle lika gärna kunnat visa mitt tyska försäkringskort från 2012. Det hade förmodligen inte spelat någon roll eftersom jag är vit och ser därför ”legal” ut. Denna diskriminerande syn på människor bland en del svenska myndigheter är inte något nytt.

En kvinna frågar polismannen på engelska varför familjen var tvungen att lämna tåget. ”They don’t have a legal permit to visit Sweden. If they want to seek asylum they will go to a camp where they can be registered. If not they must leave Sweden,” svarar polismannen nästan som ett auto-svar.

Det är en tragisk utveckling i Sverige med införandet av gränskontrollerna. Migrationsverket i Göteborg har uppgett att det kommer färre flyktingar med färjan än före gränskontrollerna. Siffrorna har gått ner från cirka 100 till 20-40 personer per dag (källa: verksnätet Migrationsverket; men står i GP också). Och vad hände med de andra 80? Är detta verkligen en positiv utveckling? Så länge krig och terror i länder som Syrien fortgår, så kommer också flyktingströmmen göra det. Medarbetarna på Migrationsverket ska absolut avlastas. Men är det inte ett bättre alternativ att satsa på mer personal till Migrationsverket då? Oviljan att inse detta sker på bekostnad av tusentals människor som begett sig på en oerhört lång och farlig resa för att söka skydd i Sverige. Vi får inte glömma bort att det är en mänsklig rättighet att röra sig mellan olika länder. Så det vi ska göra är att visa respekt och hänsyn istället för repression och kontroll.

Bild_Antonia Simon s

Antonia Simon, medlem i Fi

F! Göteborg