Fi färgade Almedalen rosa

Årets Almedalsvecka är över och vi passar på att fråga vår Göteborgspolitiker Louise Thörnqvist (ersättare i kommunfullmäktige) hur veckan var.

Hur var årets Almedalsvecka?
Det var en rolig vecka, med intressanta seminarier och föreläsningar som arrangerades av både partier och organisationer. Fi syntes och hördes i många sammanhang och många tog del av vår feministiska politik och våra visioner. En märkbar skillnad från förra årets valrörelse och tal från Almedalens scen var att nästan inget parti utöver Fi lyfte jämställdhet och feminism.

Hur märktes Fi av i Almedalen?
Fi och Unga Feminister arrangerade torgmöte varje dag på Donners plats. Samtalen handlade bland annat om ekonomi, säkerhetspolitik och antirasism. Vid samtliga torgmöten analyserades partiledartalen med genusglasögonen på. Utöver torgmöten arrangerade Fi och Unga Feminister tre seminarier om exempelvis säkerhetspolitik och antirasism. Unga Feminister arrangerade också tillsammans med Grön Ungdom och Ung Vänster en antirasistisk demonstration. Det var bra uppslutning och en bra stämning!

I år hade Fi en egen dag, hur var det?
Det var en fantastisk dag. Vi pyntade Almedalen rosa med ballonger, regnbågsflaggor och skyltar. Vår dag var utanför det ordinarie programmet så många partier, företag och organisationer hade plockat ihop, men på plats var ändå många från Fi och Unga feminister samt en hel del åhörare. Vi hade hoppats på sol, men vi kände i efterhand att regnet var på vår sida, då det gjorde att alla som ville kunde dansa under taket på scenen tillsammans.

På stora scenen lanserades Unga Feministers kampanj Rosa rösträtt, eftersom Fi och Unga Feminister anser att rösträttsåldern bör sänkas till 16 år. Demokratin behöver utvecklas och sänkt rösträttsålder är ett bra sätt. Och så höll vår partiledare Gudrun Schyman ett peppigt partiledartal!

Syntes Fi Göteborg på något sätt?
Några medlemmar från Fi Göteborg var på plats, bland annat några av våra politiker. Fi Göteborg märktes främst i de sammanhang som handlade om vad som händer när Fi kommer in i de parlamentariska rummen. Vår gruppledare Stina Svensson var på plats och berättade om arbetet som pågår i kommunfullmäktige i Göteborg. Utöver detta var Marcus Gustavsson från Vision på plats och berättade om den rödgrönrosa budgeten där det är ett uttalat mål att osakliga löneskillnader ska upphöra.

Vad var höjdpunkten på veckan?
Höjdpunkten var vår egen dag, när vi pyntade Almedalen rosa, hade presskonferens, partiledartal och dans. Det var en fantastisk dag och jag ser fram emot nästa års partidag.

Louise

Louise Thörnqvist (ersättare i kommunfullmäktig) håller upp ett knippe rosa ballonger.

 

F! Göteborg