Internationella kvinnodagen i korthet och bilder

8 mars bild 1

Foto: Josefine Engberg

På internationella kvinnodagen demonstrerade ca. 4800 personer under parollen Bättre arbetsliv för världens kvinnor och väldigt många av de som deltog slöt upp med Feministiskt initiativ. Från demonstrationståget hördes bland annat rop om sex timmars arbetsdag och ut med rasisterna – in med feministerna.

 

8 MARS BILD 2Foto: Josefine Engberg

 

Samtidigt som demonstrationsdeltagarna förberedde sig pågick en manifestation mot aborträtten vid centralstationen. Ett fåtal personer menade att jämställdhet inte innebär att det är okej med abort. Visst är det skrämmande att aborträtten, som är en av de viktigaste jämställdhetsfrågorna vill inskränkas? Den stora uppslutningen vid demonstrationen visade dock att vi var MÅNGA fler som vill kämpa för människors rättigheter och kvinnors rätt till sina egna kroppar.

 

8 MARS BILD 3Foto: Josefine Engberg

 

På Götaplatsen höll vår talesperson Stina Svensson tal. Stina pratade bland annat om hur arbetsmarknaden ser ut och om kvinnors arbetssituation , samt vikten av en arbetstidsförkortning. I talet påtalades även abortmotståndarnas manifestation, och hur skrämmande det är att det på internationella kvinnodagen, och att det i staden Göteborg pågår en sådan manifestation.

 

8 MARS BILD 4Foto: Josefine Engberg

 

Flera andra talare lyfte frågor om kvinnors arbetsliv, transpersoners situation i Sverige och globalt, våld i nära relationer och att en arbetstidförkortning skulle resultera i att fler får arbete, att livspusslet kan bli hanterbart och att ohälsan skulle minska.

 

8 MARS BILD 5Foto: Josefine Engberg

 

Fi Göteborg hade flera banderoller. Bland annat en banderoll med texten Stoppa lönediskrimineringen. Idag tjänar kvinnor 86 procent av vad männen tjänar samtidigt som kvinnor står för 75 procent av det obetalda hemarbetet. En förändring är nödvändig! Vi hade också en banderoll med texten: Fi för ett tillgängligt samhälle. Vi menar att otillgänglighet är diskriminering, och att arbetsmarknaden behöver bli mer tillgänglig för alla. Allt för många människor står utanför arbetsmarknaden på grund av att dom inte släps in. Det är inte acceptabelt och vi kräver en förändring.

Med hopp om en bättre värld och stort tack till alla er som deltog!

F! Göteborg

Lämna ett svar