Paneldiskussion om trafficking 25 november!

Hur många kvinnor i Göteborg är utsatta för trafficking? Vilka är männen som köper dessa kvinnor? Vad kan vi göra för att förbättra situationen för kvinnorna? Hur kan vi få ett stopp på sexslavhandeln? Kom på torgmöte samt efterföljande paneldiskussion den 25 november, FN:s internationella dag mot våld mot kvinnor.

 

18.00 Tal på Järntorget av Stina Svensson, talesperson för Feministiskt initiativ

19.00-20.30 Paneldiskussion om trafficking i Göteborg

 

Jenny Rådman, Rosenlundsstödet

Stina Svensson, talesperson för Fi (kandidat till Göteborgs stad samt till EU)

Claudia Pedrini, S-kvinnor (varit på behandlingshem för sexarbetare i Rumänien)

Mats Påhlson, Polisens traffickinggrupp i Göteborg

Sofia Jonsson, forskar om trafficking

Modererar gör Elisabeth Dahlberg Lyckhage, docent Högskolan Väst

 

PLATS: Sal Ellös, våning 1 Folkets Hus vid Olof Palmes plats. Ingång vid Folkteatern.

 

Bjud gärna in dina vänner på facebook! https://www.facebook.com/events/316796888461993

Paneldiskussionen är en del av Rosa Rosen, en tidsbegränsad kampanj som syftar till att samla in resurser till förmån för Rosenlundsstödet, en politiskt och religiöst oberoende förening, som stödjer socialt utsatta gatuprostituerade kvinnor, de allra flesta i Göteborg till följd av trafficking (internationell sexslavhandel).

Rosa Rosen är ett initiativ av Feministiskt initiativ samt S-kvinnor, som menar att kommunpolitikerna måste ta ökat ansvar för en av stadens mest utsatta grupp kvinnor. I väntan på detta är målet att innan årets slut ha samlat in 10 000 kr som går direkt till Rosenlundsstödets verksamhet. Läs mer om Rosenlundstödet på www.rosenlundsstodet.se och följ dem på facebook: https://www.facebook.com/Rosenlundstodet

 

VARFÖR ROSA ROSEN?

Därför att majoriteten av de gatuprostituerade flickorna och unga kvinnorna i Göteborg är här på grund av trafficking, och säljs som sexslavar. Därför att det ständigt dyker upp nya sexsäljande kvinnor på Göteborgs gator som behöver stöd.

Rosenlundsstödet arbetar ideellt bland kvinnorna på gatan för att stödja till en drägligare vardag, förebygga sjukdomar, dela ut mediciner, vara behjälplig vid behov av sjukvård, och stötta de som på olika sätt försöker ta sig ur sin prostitution.

Den största gruppen är unga kvinnor från Nigeria som betalat uppåt 300 000 kr för att komma till Europa och få ett arbete som ska betala av skulden. Väl i Europa får de inte arbeten utan säljs som prostituerade – och efter att de ”betalt av” skulden så får de vanligtvis inte mer än 10 % av inkomsterna (ca 20 kr/samlag).

Den näst största gruppen kvinnor är hitförda från öststaterna, främst Rumänien. Innan de skickas till Sverige är det vanligt att de gängvåldtas i omgångar för att trubbas av i syfte att bli mer ”villiga”.

Sedan finns det kvinnor som arbetar mer självständigt; dels kvinnor som åker till Sverige från Öststaterna i perioder för att kunna försörja familjen i hemlandet, och dels kvinnor med missbruk som tar till prostitution när de lider av abstinens.

 

HUR KAN VI STÖDJA?

SMSa ”figbg rosen50” till 72550 för att bidra med 50 kr

SMSa ”figbg rosen100” till 72550 för att bidra med 100 kr

(pengarna dras från din telefonräkning)

Eller sätt in valfri summa på Rosenlundsstödets bankgiro 187-7976 märk inbetalningen ”Rosa Rosen”

Du är också välkommen att lämna artiklar kvinnorna i fråga alltid har behov av, men inte har råd att köpa: tamponger, bindor, kondomer, glidmedel, intimtvätt, våtservetter. Detta kan du lämna på stödevenemanget den 25e november.

Bjud in dina vänner till kampanjen, uppmana dem att stödja kvinnorna utsatta för trafficking – och använd hashtagen #RosaRosen !

F! Göteborg

Kommentera