Kristallnatten i dagsregn

På Millennieplatsen i Göteborg möttes den 9 november representanter för Asylrätt 2014, Unga feminister och Feministiskt initiativ till en minnestund för Kristallnatten – natten som var upptakten till Andra världskriget.

Nazister i Tyskland dödade den natten, för 75 år sedan, hundratals judar, långt över 20 000 judar arresterades och fördes till koncentrationsläger och hundratals synagogor brändes ned. Tusentals butiker vandaliserades. Alla skyltfönster som krossades gav natten dess namn.

I Göteborg talade 2013, Dawa Rönn från Unga feminister, Maria Strandberg från Asylrätt 2014 och talespersonen för Feministiskt initiativ, Stina Svensson, om hur viktigt det är att vi minns historien för att se till att den inte upprepas. Risken känns överhängande med tanke på alla rasistiska tendenser som kan ses i vår omvärld.

”Ut med rasisterna – in med feministerna” var Stina Svenssons paroll medan Unga feminister skapat en banderoll med texten ”Feminism mot rasism”. Asylrätt 2014 deltog också i den påföljande demonstrationen som drog nedför Avenyn i ett fackeltåg. Tidigare på dagen hade Ung vänster haft en manifestation på Gustaf Adolfs torg där Unga feminister också deltog.

Bild

Josefin Engberg assisterar Stina Svennson, talesperson för Fi, när hon talar på Millennieplatsen i Göteborg med anledning av att det är 75 år sedan Kristallnatten som inledde Andra världskriget. I bakgrunden Gudrun Tiberg och medlemmar i Unga feminister. Foto Tobias Cowie

 

 

F! Göteborg

Kommentera