Sammanfattning från 2013 års kongress i Göteborg

I helgen ägde Feministiskt initiativs kongress rum i Göteborg. Det var en helg fylld av politiska debatter, där nya beslut om den feministiska politik som Fi ska driva röstades fram. På kongressen deltog medlemmar från hela Sverige, från Skåne till Umeå. Fi Västra Götaland var med och arrangerade kongressen, vilket varit en rolig men utmanade uppgift.

 

På kongressen deltog ca. 100 deltagare, ett tiotal funktionärer och presidiet som ledde kongressen. Kvinnogruppen Ottar från Norge höll ett fint inledningstal, där situationen i Sverige och Norge beskrevs, samt hur det ser ut i övriga världen. På lördagen besökte Trifa Shakely från ”Ain´t I a woman” kongressen och beskrev papperslösas kvinnors situation, och berättade om hur Ain´t I a women lyckats lyfta denna viktiga fråga. På fredagskvällen spelade Monica upp sin egenförfattade föreställning om den kapitalistiska värld vi lever i, där vi alla betraktas som varor, och med fokus på skillnaden mellan att göra något av omtanke respektive för pengar. Café Vulgo var också på plats, och var behjälpliga med att ordna supergod vegansk fika och lunch.  Vi är mycket glada över deras beslut att ge allt överskott från försäljningen till Ingen människa är illegal.

 

På kongressen valdes den nya nationella styrelsen för de kommande två åren samt talespersoner. Stina Svensson, Sissela Nordling Blanco och Gudrun Schyman valdes till talespersoner för de kommande två åren.

 

I helgen beslutade den samlade kongressen att Fi ska ställa upp i EU-valet 2014 och i riksdagsvalet 2014. Några av de beslut som togs angående Feministiskt initiativs politik och som också kommer bli frågor som Fi kommer arbeta för är följande:

 

 • Att monarkin avskaffas – i ett jämlikt samhälle är monarkin en omöjlighet
 • Ett förbud mot surrogatmödrarskap
 • Att djurskyddsmyndigheten återinrättas
 • Att fler djurskyddskontroller genomförs samt ökad kunskap hos näringsidkare som arbetar med djur
 • Underlätta för en avgiftsfri kollektivtrafik genom att kommuner och landsting ska kunna ansöka om ekonomiska medel hos en så kallad nolltaxa-fond
 • Att vinstutdelning i välfärden inte ska vara möjlig
 • Ökade resurser i välfärden
 • Att RUT och ROT-avdraget avskaffas
 • Att djur på cirkus ska förbjudas
 • Att könsstympningen stoppas
 • En rättspolitik fri från diskriminering
 • En vision om öppna gränser och en mer human migrationspolitik

 

Du kan läsa en mer omfattande sammanfattning av kongressens beslut och om de motioner som behandlats på www.feministisktinitiativ.se. Där finner du även information om vilka som ingår i den nya styrelsen.

 

Vi vill tacka alla som deltog i kongressen samt till alla funktionärer, presidiet, talare, Café Vulgo och till Monica som höll en eminent föreställning. Tillsammans gör vi skillnad!!

 

Feministiska hälsningar från

Fi Göteborg och Fi Västra Götaland

 

1365318133

Våra valda talespersoner; Sissela Nordling Blanco, Gudrun Schyman och Stina Svensson.

Fotograf Susanne Sandström/Fi.

F! Göteborg

Lämna ett svar