Internationella dagen för flickor 11 okt

Internationella dagen för flickor. Kampen mot hedersrelaterat våld och tvångsgifte.

Manifestationer över hela landet tors 11 okt 17.00-19.00

Göteborg: Brunnsparken

Talare: 
Representant från GAPF 
Kristofer Lundberg, ordförande för Rättvisa partiet. 
Karim Nori, Kvinnofriörelseorganisationen. 
Parwin Kaboly, Vita Naijlikor föreningen. 
Abo Sharifzadeh, Iranska flyktingars Riksorganisation-Bimarz 
Kontakt person: Birya Molod birya_molod@yahoo.se 070 7556026 

Ur pressmeddelandet: 

För första gången uppmärksammas FN:s Internationella dag för flickor, som infaller 11 oktober. Det sker på 
flera platser i Sverige, med FN-förbundet och GAPF (Riksorganisationen Glöm Aldrig Pela och Fadime) som arrangörer. Temat för detta första år är ”Flickor, ni äger er egen framtid! Kampen mot hedersrelaterat våld och tvångsgifte”. Vi 
i FN-förbundet och GAPF kämpar för att flickor ska få bestämma över sina egna kroppar och sin framtid. Vi tolererar inte att flickor inte får forma sina egna liv. Därför vill vi bidra till att uppmärksamma de missförhållanden som råder 
men även uppmuntra flickor att gå samman eller ta hjälp och på så vis bli starkare.

Internationella flickdagen instiftades av FN i december 2011, efter mångåriga påtryckningar från flera internationella organisationer, och firas över hela världen för första gången i år.  Svenska FN-förbundet arbetar kontinuerligt med sin sk Flicka-kampanj, där man bl a samlar in pengar till arbetet mot könsstympning i Etiopien och till Kongo/Kinshasas FN-förbund till deras utbildning av lärare och elever om flickors rättigheter. GAPF har i över tio år arbetat mot hedersrelaterat våld och mord genom opinionsbildning, utbildning och praktisk stöd till drabbade. Vid flera tillfällen har de genom sin insats hjälpt till att rädda liv. 

Under manifestationen kommer Zinat Pirzadehs fjärilsbroscher mot tvångsgifte och Pela & Fadime-bandet mot hedersmord att säljas samt pengar samlas in till Flicka-kampanjen och GAPF:s arbete. Det kommer även att finnas infobord samt namninsamling till stöd för en svensk lag mot tvångsgifte. 

För mer information, vänligen kontakta: 
Karin Zelander,Stockholms läns FN-distrikt, 070-33 777 66, karin.lundvist.zelander@telia.com 
Sara Mohammad, ordf. GAPF, 070-441 10 75, sara.mohammad@gapf.se 
Facebook-event för hela landets manifestationer: https://www.facebook.com/events/293998317376426/#!/events/293998317376426/ 

F! Göteborg

Lämna ett svar