Tvåårsfällan – seminarium om ”fru-import” och tvåårsregeln i utlänningslagen

Tvåårsfällan – seminarium om ”fru-import” och tvåårsregeln i utlänningslagen

2010-05-07, kl 9:00-12:00 (registrering från 8:30)

Plats: Folkets Hus, Olof Palmes Plats 3

Arrangör: Sveriges Kvinnolobby

Antalet kvinnor som kommer till Sverige på anknytning till en svensk medborgare och utsätts för våld ökar. Ett flertal medier har den senaste tiden rapporterat om kvinnojourernas erfarenheter av att möta våldsutsatta kvinnor som har tillfälliga uppehållstillstånd enligt den så kallade tvåårsregeln i utlänningslagen. Dessa kvinnor hamnar i en svår situation då de ofta har små chanser att få permanent uppehållstillstånd om relationen upphör inom två år.

Enligt Roks rapport ”Täckmantel: äktenskap –kvinnojourernas erfarenhet av fru-import” sökte under 2008 hela 515 kvinnor som blivit utsatta för så kallad fru-import hjälp hos en kvinnojour. Det är dags att dessa kvinnors mänskliga rättigheter förs upp på den politiska agendan!

Mer information finns att hitta här.

Anmälan görs senast 5 maj till stephanie.thogersen@sverigeskvinnolobby.se

I tisdags skrev DN om en kinesisk kvinna som efter att ha anmält sin svenske make för misshandel har fått ett avvisningsbeslut. Maken döms till fängelse, hon till utvisning tillsammans med sin 10-årige son. Anledningen? Hon har varit i landet i mindre än två år. Och hon är inte ensam. Så här ser situationen ut för alltför många utländska kvinnor som träffar en trevlig svensk man och flyttar hit i hopp om ett bättre liv, bara för att när de kommer hit mötas av våld och kränkningar. Alternativen för en kvinna med tillfälligt uppehållstillstånd är få: antingen så anmäler hon mannens våld och riskerar att bli utvisad, eller så tvingas hon att stanna kvar och härda ut tills det har gått två år och hon kan få ett permanent uppehållstillstånd.

Vem ser till dessa kvinnors mänskliga rättigheter?

~Lisa

F! Göteborg

Lämna ett svar